Blog

Welkom in 2017

Welkom op Herstellerij de Eenvoud

Het is weer Nieuwjaarsdag geweest, dus een mooi moment om gelijk maar eens een goed voornemen waar te maken en een bijdrage voor de ISMES nieuwsbrief te schrijven.

Het is lang geleden dat we iets van ons hebben laten horen, dus laat ik ons eerst maar weer even voorstellen. Anita en Hans Rijneveld, de bewoners van Manoir la Chaux, ook wel bekend als Herstellerij de Eenvoud, midden in de rust, ruimte en stilte van de Auvergne in Frankrijk. In deze tijd van het jaar ziet het er bijna elke ochtend uit zoals hier boven. We wonen hier nu al weer bijna 4 jaar en die rust bevalt ons nog steeds heel goed. Was ook wel nodig na bijna 35 jaar verslaving aan alcohol en werk bij Hans en een steeds sterkere co-dependency bij Anita. Vooral de laatste jaren is dit een periode vol heisa, pijn, eenzaamheid en verdriet geweest. Maar in augustus 2011 is bij ons beiden het kwartje gevallen bij Solutions in Voorthuizen. En we hebben de consequenties daarvan ook daadwerkelijk  getrokken, ons leven helemaal anders ingericht. Eigen zaak weggedaan, baan opgezegd, huis verhuurd en naar Frankrijk vertrokken. Niet alleen omdat het niet anders kon, maar ook omdat we alle twee toe waren aan een nieuw begin. Aan een leven waarin eenvoud, rust, eerlijkheid, oprechtheid, openheid en samen delen voorop staan. Aan een leven waarin je leeft zoals het leven bedoeld is,

Vier jaar later mogen we zeggen dat dat gelukt is. Was ons herstel in het begin wankel, twee stappen vooruit en één achteruit, instabiel en vol argwaan. Nu is het solide, stevig en duurzaam, zo lijkt het. We hebben het pad van de spirituele groei gevonden en bewandelen dat met aandacht. Daar zijn we allebei erg blij mee en dankbaar voor. Dat is niet vanzelf gegaan, daar weten jullie zelf ook alles van. Daar moet je zeker in het begin hard voor werken en doorzetten. Maar vanaf een bepaald moment gaat het ineens gemakkelijker, vanzelfsprekender, dan begrijp je dat je het niet zelf doet, dat het gebeurt als je je maar open stelt, als je maar bereid bent om te willen veranderen.

Herstellen in een vreemde omgeving in een land waar je de taal niet goed van spreekt , waar maar weinig AA of NA groepen zijn, leek niet gemakkelijk. Daar moet je dan wél een mouw aan passen om toch voldoende contacten met de fellowship te houden en te blijven houden. Dat hebben we gedaan door in ons huis en op ons terrein fellows en fella’s van alle gezindten en middelen of gedrag, de mogelijkheid te bieden om hun herstel te verdiepen en verduurzamen. Met een mooie naam heet dat nu Herstellerij de Eenvoud, www.de-eenvoud.com. Sedert juni 2013, na het artikel in LEF, hebben we al bijna 150 mensen mogen verwelkomen. Zijn we vele vrienden rijker geworden, waardoor ons leven nog  rijker en voller is geworden.                                                          

Sommigen bleven maar een weekje, anderen 5 maanden, velen kwamen 2 of zelfs 3 keer terug. En iedereen vond hier wat ze kwamen zoeken. Rust in zich zelf en de contouren van een ander leven. Onder hen veel Brabanders, veel Bosschenaren en ook Ismes is hier een keer geweest. Om alle vrijwilligers te bedanken voor hun inzet en het team nog hechter te maken. Het was wat kort en het weer werkte niet de hele tijd mee, maar wij denken daar nog steeds met veel plezier aan terug. Op een idee gekomen?, neem gerust contact op. Alle herstellenden, hun partners, vrienden of kinderen zijn ook in 2017 weer van harte welkom. We hebben de kracht van de fellowship, de kracht van ons 12 stappen programma hier ten volle mogen ervaren, dat heeft ons gebracht waar we nu staan. Daar zijn we dankbaar voor, heel dankbaar en die boodschap willen we dan ook blijven doorgeven. Vandaar.

Anita & Hans Rijneveld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *